اضطراب کودکان و نوجوانان
اضطراب شامل علائمی مانند دلشوره، نگرانی، بیقراری، تپش قلب، تنفس سریع، تنگی نفس، لرزش دستان و ↓ توانایی تمرکز و انتظار خبر بد میشود که در بیماریهایی مانند وسواس، حملات هراس، اضطراب فراگیر و اضطراب جدایی و اضطراب اجتماعی دیده میشود. این بیماریها جزو شایعترین بیماریهای دوران کودکی و نوجوانی است و باعث افت عملکرد چشمگیر کودکان میشود. با توجه به سخت بودن بیان احساسات و علائم برای کودکان و همراهی زیاد سایر اختلالات روانپزشکی با بیماریهای اضطرابی (مانند اختلال بیشفعالی و نقص توجه، افسردگی و تیک) نیاز به بررسی دقیق توسط فوق تخصص روانپزشکی کودکان و نوجوانان میباشد.
پس از بررسی توسط روانپزشک و روانشناس کودکان و نوجوانان از درمانهای دارویی و مهارتهای حل مسئله، مدیریت زمان، آموزش مهارتهای اجتماعی و …) استفاده خواهد شد.
غیردارویی (مانند شناخت- رفتار درمانی، بازی درمانی، شناخت درمانی، رفتار درمانی)
اختلالات خلقی کودک
شامل اختلال افسردگی و اختلال دوقطبی است.
علائم بیماری افسردگی شامل خلق افسرده و یا تحریکپذیر، عدم لذت بردن از چیزی، تغییرات خواب و اشتها، خستگی، احساس گناه و بیارزشی و انکار مرگ میباشد.
اختلال دوقطبی با علائم افسردگی و دورههای مانیا (شیدایی) مشخص میشود که با روحیه شاد یا تحریکپذیر، کاهش نیاز به خواب، اعتماد به نفس بیش از حد، پرحرفی، افزایش فعالیت مشخص میشود. در این کلینیک این مراجعین توسط فوق تخصص روانپزشکی کودکان و نوجوانان جهت تعیین نوع و شدت بیماری و بیماریهای روانپزشکی همراه مانند اختلال بیش فعالی- نقص توجه، وسواس، tic مورد بررسی قرار میگیرند. سپس توسط تیم درمان که شامل روانپزشک کودکان و نوجوانان و روانشناس کودکان و نوجوانان است وارد پروتکل درمانی دارویی و غیر دارویی (شناخت- رفتار درمانی، شناخت درمانی، رفتار درمانی، آموزش مهارتهای حل مسئله، مهارتهای کنترل خشم، مهارتهای اجتماعی و رواندرمانیهای کوتاه مدت یا طولانی مدت میشوند.
اختلال بیش فعالی- نقص توجه
این اختلال اکثراً در کودکان و گاهی در بزرگسالان نیز دیده میشود.
علائم آن شامل به سه دقیقه تقسیم میشوند. ۱- علائم بی توجهی، ۲- علائم بیشفعالی و ۳- علائم تکانشگری. علائم بیتوجهی مانند عدم توجه به جزئیات، گم کردن وسایل، حواسپرتی، فراموشکاری و عدم تکمیل تکالیف درسی، علائم بیشفعالی شامل تکان خوردن دائم، بازی کردن با سروصدا، حرکت دائم و پرحرفی و علائم تکانشگری مانند پریدن وسط حرف دیگران، عدم تحمل انتظار میباشد. این مراجعان در کلینیک مربوطه توسط روانپزشک فوق متخصص کودکان و نوجوانان مورد بررسی قرار خواهند گرفت و با توجه به اشتراک بعضی از این علائم با بیماریهای دیگر روانپزشکی و همراهی فراوان سایر بیماریهای روانپزشکی با اختلال بیش فعالی- نقص توجه تحت ارزیابی بیشتر با تستهای تشخیصی مانند QEEC قرار گرفته و سپس درمانهای دارویی و غیردارویی برایشان شروع خواهد شد.
اختلالات یادگیری کودکان
این اختلالات شامل اختلال خواندن، اختلال نوشتن و اختلال ریاضیات میباشد. اختلال خواندن شامل مشکلات در به یاد آوردن حروف و کلمات چاپی که منجر به مشکل خواندن میشود است. اختلال نوشتن در هجی کردن کلمات و ساختن پاراگراف و نقطهگذاری و قواعد دستوری مشکل دارند. اختلال ریاضیات مشکل در یادگیری اعداد، یادآوری علائم جمع و تفریق، یادگیری جدول ضرب و انجام محاسبات میباشد.
با توجه به نقش مهم این اختلال در افت تحصیلی دانش آموزان و ایجاد اضطراب و افسردگی در آنها نیاز به تشخیص هر چه زودتر این اختلال جهت شروع سریعتر درمان میباشد. در این کلینیک فوق تخصص متبحر کودکان و نوجوانان و روانشناس کودکان و نوجوانان و شنوایی سنج با کمک شرح حال و معاینه دقیق و ارزیابی سایر علل احتمالی و بررسی از نظر علل روانپزشکی همراه مانند اختلال بیش فعالی- نقص توجه درمان فشرده فردی به صورت آموزش مستقیم با توجه به زمینه اختلال یادگیری انجام خواهد شد.